Liberationwalk 8 september 2019

12,5 km-wandeling

Deze wandeltocht is voor iedereen gemakkelijk te doen.
De wandeltochten worden
uitgezet over wegen en paden door het landschap van het plateau van Margraten. U bevindt zich tijdens uw deelname in een rijk erfgoed. De volgroeide natuur in de nazomer en het prachtige heuvelland strijden hier altijd om de hoogste eer.

Alles wordt afgewisseld met weidse vergezichten over akkers en weilanden. Wij zijn er zuinig op en willen er zorg voor dragen dat het in lengte van jaren zo zal blijven.
 
Wie kan zich voorstellen dat een wandeling als deze door de bezetter in oorlogstijd verboden was.
 
Het leven in vrijheid is een voorrecht !
 

Onderweg wordt u de gelegenheid geboden om de erebegraafplaats te bezoeken van 8.301 omgekomen militairen die daar begraven zijn. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Medewerkers van de organisatie zijn daar aanwezig met interessante informatie. Het zijn deskundigen en zij kunnen opkomende vragen van deelnemers beantwoorden.

Halverwege de wandeling wordt een rustplaats ingericht waar soep, frisdrank, bier, vlaai en belegde broodjes te koop worden aangeboden.
Tevens wordt op deze plaats
een informatiecentrum en een tentoonstelling ingericht die een totaalbeeld verschaffen van de bange 30er jaren, de Tweede Wereld Oorlog 1940-1944 en het ontstaan van de imposante erebegraafplaats. Ook, naar de oorsprong, bekend als "De Akkers van Margraten".

18,5 km-wandeling

Het eerste deel van de 18,5 km-wandeling volgt dezelfde route als de 12,5 km-wandeling.
Twee km na de rustpost splitsen de wandelingen zich. De 18,5 km-wandeling volgt na Enderpoel de veldweg richting Terhorst en Bergenhuizen naar de Wesch in Noorbeek.
In Noorbeek zal een oud Amerikaans kampement uit de oorlogsjaren worden opgebouwd.
Een bezoek aan dit kampement zal mede bepalend zijn voor de juiste sfeer die bij deze wandeling hoort.

Na de eerste rustplaats, die samen valt met die van de 12,5 km-wandeling zal voor de 18 km-wandeling een tweede rustplaats worden ingericht. Alle rustplaatsen zijn zeer comfortabel en voorzien van luxe toiletgelegenheden.

Tijdens het wandelen zullen de deelnemers genieten en ontspannen maar ook beseffen hoe intens het feest rond de bevrijding 75 jaar geleden moet zijn geweest.

Onderweg zijn er diverse mobiele EHBO-posten die zo nodig n.a.v. een melding van wandelaars de nodige hulp kunnen verlenen.

Zie voor deelname aan deze wandeling de pagina Inschrijving bij de inhoud van deze website.

Volg hier ook de verdere uitwerking van deze wandeling de komende tijd.