Liberationwalk 8 september 2019

                       

12,5 km-wandeling

Deze wandeltocht was voor iedereen gemakkelijk te doen.
De wandeltochten werden
uitgezet over wegen en paden door het landschap van het plateau van Margraten. U bevond zich tijdens uw deelname in een rijk erfgoed. De volgroeide natuur in de nazomer en het prachtige heuvelland strijden hier altijd om de hoogste eer.

Alles werd afgewisseld met weidse vergezichten over akkers en weilanden. Wij zijn er zuinig op en willen er zorg voor dragen dat het in lengte van jaren zo zal blijven.
 
Wie kan zich voorstellen dat een wandeling als deze door de bezetter in oorlogstijd verboden was.
 
Het leven in vrijheid is een voorrecht !
 

Onderweg werd de gelegenheid geboden om de erebegraafplaats te bezoeken van 8.301 omgekomen militairen die daar begraven zijn. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Medewerkers van de organisatie waren daar aanwezig met interessante informatie. Het waren deskundigen en zij konden opkomende vragen van deelnemers beantwoorden.

Halverwege de wandeling was een rustplaats ingericht waar soep, frisdrank, bier, vlaai en belegde broodjes te koop werden aangeboden.
Tevens werd op deze plaats
een informatiecentrum en een tentoonstelling ingericht die een totaalbeeld gaven van de bange 30er jaren, de Tweede Wereld Oorlog 1940-1944 en het ontstaan van de imposante erebegraafplaats. Ook, naar de oorsprong, bekend als "De Akkers van Margraten".

18,5 km-wandeling

Het eerste deel van de 18,5 km-wandeling volgde dezelfde route als de 12,5 km-wandeling.
Onderweg splitsten de wandelingen zich. De 18,5 km-wandeling volgt na Enderpoel de veldweg richting Terhorst en Bergenhuizen naar de Wesch in Noorbeek.

Naast de rustplaats, die samenviel met die van de 12,5 km-wandeling was er voor de 18,5 km-wandeling een tweede rustplaats ingericht. Alle rustplaatsen waren zeer comfortabel en voorzien van luxe toiletgelegenheden.

Tijdens het wandelen konden de deelnemers genieten en ontspannen maar ook beseffen hoe intens het feest rond de bevrijding 75 jaar geleden moet zijn geweest.

Onderweg waren mobiele EHBO-posten aanwezig die zo nodig n.a.v. een melding van wandelaars de nodige hulp konden verlenen.