Liberationwalk 8 september 2019

                       

8 km-wandeling

Het is niet verwonderlijk dat de informatie over de heftige gebeurtenissen in de bange 30er jaren en tijdens de oorlogsjaren van 1940-1944 na 75 jaar flink vervaagt. De naoorlogse generatie beseft mogelijk maar nauwelijks dat de vele brandhaarden in de wereld geen ver van mijn bed show zijn maar 75 jaar geleden ook hier bij ons harde werkelijkheid zijn geweest.

Mogelijk is de viering van 75 jaar Liberation een gelegenheid geweest om het besef en de waardering van onze vrijheid aan te wakkeren bij de jeugd.
De Liberationwalk was een speciale gelegenheid voor jeugdigen om de ervaringen van de oudere generatie te delen.
Deze wandeling was verder voor iedereen
die graag van de natuur en het landschap in onze mooie omgeving wil genieten en daarnaast ook interesse heeft in de historie van onze samenleving in de Tweede Wereldoorlog  zeer aan te bevelen.


De start van de wandeling was ingericht in het gemeentehuis in Margraten. Daar was ook een informatiecentrum ingericht waardoor de informatie die eventueel al op school was behandeld nog meer tastbaar werd.
Onderweg werd de mogelijkheid geboden om ook de erebegraafplaats te bezoeken.
Een voor de naoorlogse generatie mogelijk een wat heftige, maar ook zeer educatieve blik in de historie die ook voor deze streek door de WOII geschreven is.

De wandeling werden met aanwijsbordjes duidelijk uitgezet over het Plateau van Margraten. In de nazomer van september is de natuur volgroeid en is de aandacht van de deelnemers zeer de moeite waard.
Het genieten van de wandeling tussen de akkers en weilande
n, de rust en het landschap heeft zijn werk gedaan als een massage waardoor het besef van leven in weldadige vrijheid moet worden gekoesterd en bewaakt.

Ondanks de korte afstand werd er toch, ongeveer halverwege, een rustplaats ingericht met de nodige versnaperingen, koffie, soep, frisdranken, vlaai en belegde broodjes. 
Tevens werd er voorzien in nodige toiletgelegenheid.
 
Onderweg waren diverse mobiele EHBO-posten aanwezig die zo nodig n.a.v. een melding van wandelaars de nodige hulp konden verlenen.