Liberationwalk 8 september 2019

8 km-wandeling

Het is niet verwonderlijk dat de informatie over de heftige gebeurtenissen in de bange 30er jaren en tijdens de oorlogsjaren van 1940-1944 na 75 jaar flink vervaagt. De naoorlogse generatie beseft mogelijk maar nauwelijks dat de vele brandhaarden in de wereld geen ver van mijn bed show zijn maar 75 jaar geleden ook hier bij ons harde werkelijkheid zijn geweest.

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de kansen en mogelijkheden om het besef en de waardering van onze vrijheid aan te wakkeren bij de jeugd.
Mogelijk is de viering van 75 jaar Liberation een gelegenheid om deze historie te integreren in de lessen op school over vaderlandse geschiedenis. Wellicht kan dat in de vorm van een schoolproject, waarbij in enkele sessies belangrijke informatie kan worden overgedragen ter voorbereiding aan de deelname aan de Liberationwalk op 8 september, liefst samen met de ouders, opa en oma en/of andere begeleiders.
Het is een speciale gelegenheid voor jeugdigen om de ervaringen van de oudere generatie te delen.
Overigens is begeleiding voor de jeugdigen niet persť noodzakelijk. 

Deze wandeling is verder voor iedereen die graag van de natuur en het landschap in onze mooie omgeving wil genieten en daarnaast ook interesse heeft in de historie van onze samenleving in de Tweede Wereldoorlog  zeer aan te bevelen.


De start van de wandeling wordt ingericht in het gemeentehuis in Margraten. Daar zal ook een informatiecentrum ingericht worden waardoor de informatie die eventueel al op school is behandeld nog meer tastbaar wordt.
Onderweg wordt de mogelijkheid geboden om ook de erebegraafplaats te bezoeken.
Een voor de naoorlogse generatie wellicht wat heftige, maar ook zeer educatieve blik in de historie die ook voor deze streek door de WOII geschreven is.

De wandeling wordt met aanwijsbordjes duidelijk uitgezet over het Plateau van Margraten. In de nazomer van september is de natuur volgroeid en is de aandacht van de deelnemers zeer de moeite waard.
Het genieten van de wandeling tussen de akkers en weilande
n, de rust en het landschap zal zijn werk doen als een massage waardoor het besef van leven in weldadige vrijheid moet worden gekoesterd en bewaakt.

Ondanks de korte afstand wordt er toch, ongeveer halverwege, een rustplaats ingericht met de nodige versnaperingen, koffie, soep, frisdranken, vlaai en belegde broodjes. 
Tevens wordt er voorzien in nodige toiletgelegenheid.
 
Onderweg zijn er diverse mobiele EHBO-posten die zo nodig n.a.v. een melding van wandelaars onderweg de nodige hulp kunnen verlenen.
 
Zie voor deelname aan deze wandeling de pagina inschrijving bij de inhoud van deze website.
 
Volg hier ook de verdere uitwerking van deze wandeling de komende tijd.