Programma

De Margratentocht is in de 66 jaren van haar bestaan uitgegroeid van een bevrijdingsmars naar een vrije wandeling door de prachtige natuur en het landschap van deze streek, maar blijft ook steeds de aandacht vestigen op het oorspronkelijke kernthema: de bevrijding uit de WO2.

Herdenking en eerbetoon

Jaarlijks wordt de aandacht gevestigd op het historische thema over de herdenking van de bevrijding uit de 2e Wereld Oorlog en de erebegraafplaats in Margraten. Dit thema staat centraal vanuit de oorsprong van de Margratentocht. De woonkernen Mesch, Sint Geertruid en Noorbeek, die deel uitmaken van de huidige gemeente Eijsden-Margraten, werden op 13 september 1944 als eersten van heel Nederland bevrijd. Eijsden-Margraten viert dus dit jaar al zijn 75 jarig jubileum.
Daarom werd op 30 mei al het thema
75 jaar Liberation Eijsden-Margraten extra uitgewerkt voor alle wandelingen.
Lees meer hierover op de pagina Thema van deze website voor informatie hierover.

Natuur en Landschap

Door de ontwikkelingen die zich in de loop van de 66 jarige historie van de Margratentocht ten aanzien van het wandelen hebben voorgedaan, heeft ook de Margratentocht zich verder ontwikkeld tot een wandeling met aandacht voor het prachtige landschap en de natuur in deze omgeving. Dit  kreeg ook dit jaar weer gestalte door Natuurwandelingen van maar liefst 6 verschillende afstanden. Daarbij wordt jaarlijks een thema nader uitgewerkt om de deelnemers de bijzonderheden uit deze streek te tonen. Lees meer hierover op de pagina Thema's van deze website voor informatie over het thema voor 2019

Sport

Voor een groep wandelaars stond de sportieve prestatie voorop. Zij wilden graag een grote afstand afleggen in een beperkte tijd. De wegen en paden moesten goed begaanbaar zijn en ook zij hechten groot belang aan de natuur en het landschap.  Wandelen voor de sport  in de open en gezonde natuur. Dat is meervoudig genieten en dat kon tijdens uw deelname aan de Margratentocht. Voor de deelnemers met sportieve intenties waren er de wandelroutes van 30 km en.......... jawel, een Marathon van 42 km.
Voor deelname aan deze wandelingen moest u een getraind wandelaar  zijn. Het waren pittige uitdagingen en de mogelijkheid van een sportprestatie van formaat. Zeker een passende oefening voor de sporters die nog een heel zomerprogramma voor de boeg hebben.

Mobiele recreatie

Als derde onderdeel van dit voorjaarsevenement was er de Tramtocht die speciaal wordt aangeboden aan de mensen die niet kunnen wandelen maar wel heel graag mee willen genieten van de bijzondere sfeer rond de Margratentocht, het voorjaar, de natuur en het landschap. Zij, die bekend zijn met de historie uit beginperiode. Ook dit jaar werden ouderen en eventueel mindervalide natuurliefhebbers voor deelname aan de tramtocht uitgenodigd.
Natuurwandelingen                   9    km
13  km
 
16  km
23  km
Sportwandelingen 30  km 
42  km
Tramtocht 28  km 
                          De aangegeven afstanden zijn op hele kilometers afgerond